Taal:

México een aangenaam land? Dat hangt ervan af met welke ogen je kijkt of wie je bent. Klik HIER om direct naar een lijst met artikelen te gaan.

Als toerist is er niets afwisselender en veelzijdiger: een ideaal vakantieland!. Als 'jubilado' met euro's op zak en pesos uitgevend, een geweldige Mexicaanse vrouw die voor je zorgt, zoals in mijn geval, en niet verder kijkend dan je neus lang is, ja, dan is het heel aangenaam. Kijk ik als plichtsgetrouwe Nederlander, die in principe gelijke kansen voor iedereen voor staat en een zo eerlijk mogelijke verdeling van middelen, dan wordt het ineens een stuk minder aangenaam. Een plichtsgetrouwe burger is hier een onbekend begrip, de relatie van de gewone man met de overheid en de vaak geprivatiseerde publieke diensten is op z'n best gefrustreerd en de kloof tussen arm en rijk is schrijnend. Maar hoe erg en hoe gefrustreerd ook, elke Mexicaan straalt een opgewekte levenshouding uit, weet van niets een feest te maken en schuift de problemen die hij vandaag niet oplost, met gemak en plezier door naar morgen. Alle Mexicanen houden van hun land en laten dat hardop en te pas en te onpas merken in uitbundig en nostalgisch gezang: México lindo y querido.

Natuurlijk mag ik eigenlijk nog niet veel zeggen over dit land; ik woon er nu een paar jaar en beheers nog steeds de taal niet zoals ik zou willen, heb wel al het een en ander van dit grote land gezien, maar zal nog jaren nodig hebben om tenminste de helft van de 31 verschillende staten een beetje te kennen. 

Oorspronkelijk had ik me voorgenomen om op deze website met enige regelmaat over mijn ervaringen te schrijven. Het komt er niet echt van en er blijken ook nogal wat andere Nederlanders te zijn die zich verbazen, verwonderen en verbijten over dit soms bizarre en bijzondere land. Een aantal van hen schrijven in een periodiek: de Popo (Polders rond de Popocatépetl), die twee maandelijkse wordt uitgegeven door de Nederlandse Vereniging in Mexico.Voor deze periodiek heb inmiddels wel een aantal artikelen geschreven; daarin komen een paar van mijn dagelijkse observaties en gevoelens aan de orde.

Voor de lijst met artikelen klik HIER.